ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία, την οικονομία και τη διατροφή της Κρήτης από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα. Στα μινωικά ανάκτορα βρέθηκαν καρποί ελιάς και πιθάρια αποθήκευσης ελαιόλαδου, στη μινωική τέχνη η ελιά κατείχε περίοπτη θέση. Μνημειώδεις ελιές διάσπαρτες στην ενδοχώρα του νησιού μαρτυρούν την αρχέγονη παρουσία της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη.

Από την εποχή του μινωικού πολιτισμού μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι του νησιού συνεχίζουν αδιάλειπτα την καλλιέργεια των πατρογονικών ελαιώνων και την παραγωγή ελαιόλαδου. Ο πολύτιμος «υγρός χρυσός» της κρητικής γης είναι η βάση της φημισμένης κρητικής διατροφής και μέρος των καθημερινών συνηθειών των Κρητικών. Η φροντίδα και η καλλιέργεια των ελαιώνων, η συγκομιδή των ελιών, η παραγωγή του φρέσκου ελαιόλαδου της χρονιάς, η καθημερινή κατανάλωση του, συνθέτουν έναν ζωτικό κύκλο για τον Κρητικό και έναν βασικό πυλώνα της τοπικής κουλτούρας.

Orama Olive Oil

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ